Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kultúrális intézmények, programok képes leírás - Budapest 15. kerület.tlap.hu
részletek »

Kultúrális intézmények, programok - Budapest 15. kerület.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: budapest15kerulet.tlap.hu » Kultúrális intézmények, programok
Keresés
Találatok száma - 5 db
Csokonai Művelődési Központ

Csokonai Művelődési Központ

Az épület az 1910-es években épült a Rákospalotai Ipartestület székházának. A háború után rövid ideig Kerületi Honvéd Kiegészítő Parancsnokság volt, az ötvenes évek elejétől kezdve közösségi, kulturális célokat szolgál. Helyet ad kerületi nagyrendezvényeknek, közösségeknek, művészeti csoportok próbáinak, bemutatóinak. Közösségfejlesztő tevékenységével segíti a település civil szerveződéseinek működését, szervező munkával támogatja kitűzött céljaik elérését. A helyi társadalom hagyományait megőrzi, ápolja a helyi kulturális értékeket. A helyi nyilvánosság intézményeként működik. Közhasznú információkat szolgáltat, tanfolyamokat szervez, klubokat működtet. Alkotóművészeti és autonóm kulturális közösségek munkáját szakmai segítséggel és minden rendelkezésére álló felszerelésével támogatja. Az életkori sajátosságok és igények figyelembevételével szervez programokat, képzéseket, rendezvényeket. Kiemelt fontosságú feladata a családok közösségi és kulturális program igényének szolgálata. A kerület városrészeiben élő polgárok igényeihez igazodó művészeti programokat, rendezvényeket szervez.

Dokumentumtár és Információs Központ

Dokumentumtár és Információs Központ

A könyvtár 1987-ben, a Pedagógia Kabinet keretében kezdte meg működését. Feladata a pedagógusok igényeit kielégítő pedagógia báziskönyvtár létrehozása volt. 1996-ban elnyerte a Tankönyvbemutató-hely státuszt. 2000-ben, az önkormányzat támogatásával, elindult a kerületi iskolák könyvtáraiban található dokumentumok visszamenőleges számítógépes feldolgozása, 2004-ben pedig megkezdődött a kerületi adatbázis létrehozása. Ennek, az országos szinten is egyedülálló kezdeményezésnek a keretében, a kerület iskolai könyvtárai külön e célra megfelelő számítógépeket és könyvtári programot kaptak, valamint a feldolgozási munkálatokban utazó könyvtárosok is segítették a helyi szakemberek munkáját. Az adatbázis az interneten keresztül bárki számára hozzáférhető. Ezzel elkerülhetők a fölösleges beszerzések, könyvtárközi kölcsönzéssel pedig hozzá lehet jutni más iskolák, intézmények dokumentumaihoz is. Intézményünk könyvtári állománya az évek során közel 20000 dokumentumra duzzadt, könyvállományunk 15000 kötetes.

Koma Színház

Koma Színház

A KOMA egy 2007 óta működő független csapat, akiknek feltett szándéka, hogy gondolkodásra és közösségalkotásra ösztönözzön. A KOMA azt jelenti, hogy KOrtárs MAgyar. A pedagógusok és szociológusok mellett a színháznak fontos a diákok szerepe is, hiszen szeretnétek együtt dolgozni a kerületi iskolákkal és diákokkal.

Rákospalotai Múzeum

Rákospalotai Múzeum

A múzeum kezdetben a település néprajzi anyagát, a kismesterségek szerszámait, termékeit gyűjtötte. Továbbá már ekkor célul tűzte ki a helyi képzőművészek alkotásainak gyűjtését. A kerületben lakott Madarász Viktor leánya, aki, saját, igen kvalitásos alkotásai mellett, több, az édesapjától származó festményt, személyes tárgyat, bútort is ajándékozott a gyűjteménynek. Állandó kiállításaink mellett külső és belső helyszíneken rendezünk időszaki helytörténeti és képzőművészeti kiállításokat egyaránt. Ezek közül 2007-ben nagy siker volt a MÁV-telep 100. évfordulójára a Jézus Szíve Plébániatemplom közösségi házában rendezett helytörténeti kiállításunk, valamint az évről évre a múzeum kertjében megrendezett képzőművészeti kiállításaink. Népszerű rendezvénnyé kezd válni a Múzeumi esték sorozatunk is, ahol kerületi előadó-, illetve alkotó művészekkel találkozhat a közönség. 2009. októberében Pestújhely önálló községgé válásának centenáriuma alkalmából új állandó kiállítást nyitottunk Civil élet az egykori Pestújhelyen címmel.

Szabó Ervin Könyvtár

Szabó Ervin Könyvtár

Az 1904-ben alapított Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tagkönyvtárai együttesen biztosítják Budapest területén a közkönyvtári ellátást. A Központi Könyvtár ellátja a nagyvárosi nyilvános közkönyvtár feladatait, országos szakkönyvtárként részt vesz a tudományos és szakkönyvtári ellátásban, I. osztályú tudományos szakkönyvtárként támogatja a kutatómunkát és az oktatást. Korhatárra és érdeklődési körre való tekintet nélkül segíti az önképzést és a szervezett oktatást. Szolgáltatásaiban széleskörűen felhasználja az információtechnológiát. A kerületi tagkönyvtárak a főváros nyilvános közkönyvtári ellátásának alapintézményei. Állományukat a kategóriájukra vonatkozó gyűjtőköri szabályzat alapján fejlesztik.

Tuti menü